måndag 24 oktober 2011

Varför kokosolja?! 33 anledningar följer här... OBS då pratar vi inte om silverpaketet i livsmedelsbutikerna, utan kokosfett från hälsokost!(har du hamnat i en platå i viktminskningen?! då kan kokosfettet vara räddningen!)1. Kokosfett är naturens mest mättade fett. En färsk kokosnöt innehåller ca 33% fett där 90% är mättat.

2. Fiberhalten på 9% är mycket hög och kokosnötens GI-värde är lågt.

3. Halten protein är bara 3,3% men ligger högre än t ex frukt.

4. De vitaminer och mineraler som utmärker sig i kokosnötens näringsdeklaration är zink, kalium, fosfor, magnesium, järn, B6 och folsyra.

5. Det har påståtts att kokos kan öka upptaget av vitaminer och mineraler från andra livsmedel.

6. Kokosfett innehåller en hög andel laurinsyra (samma substans som i bröstmjölken skyddar mot bakterie och parasitangrepp). Det som gör laurinsyra speciell är att den har låg smältpunkt trots att den är mättad. Som snabbt metaboliseras till ketoner i levern och sedan går direkt ut i blodet och hjärnan.

7. En annan god effekt är att laurinsyra har antibakteriella egenskaper och dessutom kan ombildas till monolaurin, en fettsyra med ännu starkare antibakteriell effekt. Det kan bidra till en bättre tarmflora och på sikt även mag-/tarmhälsa och immunförsvar. Viss forskning visar också att det kan skydda mot svampinfektioner och olika tarmparasiter. Även en viss effekt mot virus har visats, vilket skulle kunna skydda mot hepatit, influensa och mässling. En hög halt laurinsyra har även visat sig minska risken för depressioner, vilket är tänkbart eftersom hjärnan består av fett.

8. En intressant effekt av kokosfett är dess positiva påverkan på ett antal neurodegenerativa sjukdomar, där Alzheimers sjukdom är en. (Inne hos Toxiska Epistlar läste jag om en patient med demens som fick en matsked kokosfett morgon och kväll och efter två veckors matande kvicknade patienten till och började göra sig kontaktbar).

9. Kokos smälter tvärt vid cirka 25 grader, vilket gör att kokosfett inte ger någon flottig känsla i munnen utan en sval och gräddig känsla som många tycker om.

10. Kokosoljan hjälper dig att gå ner i vikt och behålla hälsan på ett sätt som inget annat fett. Orsaken är återigen de hälsosamma medellånga fettsyrorna, de påskyndar ämnesomsättningen genom att förbränna fler kalorier, vilket resulterar i viktminskning. De cirkulerar inte i blodbanorna som andra fetter gör utan sänds direkt till levern, där de omedelbart omvandlas till energi. Kroppen använder alltså kokosoljan för att producera energi i stället för att lagra den som kroppsfett.

11. Vid dagligt intag av kokosolja kan man märka en lätt ökning av blodtrycket och kroppstemperaturen. Anledningen är den ökade ämnesomsättningen i samband med förbränningen av medellånga fettsyrorna. Energin ökar och det blir lättare att ta sig an de uppgifter man står inför. När du blir van vid den energinivån som kokosoljan skapar, kommer du att äta mindre födoämnen som innehåller socker och stärkelse.

12. När du äter mindre socker- och stärkelserik föda minskar glukosmängden i blodbanorna och blodsockernivån sjunker. Avsaknaden av glukos gör att fettcellerna avger fettsyror i stället för att lagra dem. När socker är närvarande i blodet lagrar fettcellerna fett, men när det inte finns frigörs fett från fettcellerna.

13. Kokosoljan innehåller inga transfettsyror.

14. Vid normal rumstemperatur är kokosoljan gråvit och fast.

15. När temperaturen stiger till 25–28 grader övergår den i flytande form.

16. En diet innehållande kokosolja stödjer omvandlingen av långa fettsyror som EPA och DHA i kroppen och normaliserar balansen mellan Omega 6 och Omega 3.

17. Kokosoljan sänker det onda kolesterolet (LDL).


18. Det goda kolesterolet höjs vid intag av kokosolja.

19. Vid en daglig konsumtion av kokosolja minskar risken för åderförkalkning dvs förträngande fettansamlingar och förkalkningar i kärlväggarna.

20. Kokosolja är även utmärkt att använda som massageolja.

21. Kokosoljans små molekyler gör att den lättare tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan.

21. Kokosolja skapar en barriär mot infektioner, hindrar rynkbildning och åldersfläckar. För att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud är oljan ett bra hjälpmedel.

22. Även vid eksem och psoriasis har kokosoljan visat sig vara till stor hjälp.

23. I vissa fall kan kokosolja även reparera skadad hud, oljan absorberar av bindvävens cellstruktur, den tränger in djupt och stärker därmed underliggande vävnad.

24. Oljan är även utmärkt som hårstärkande medel för att motverka mjällbildning. Värm olja i vattenbad vid hårinpackning.

25. Kokosolja är mycket motståndskraftig vid uppvärmning. Den börjar oxidera först över 198 grader.

26. Kokosnöten är egentligen ingen nöt utan ett frö, vilket gör att de flesta nötallergiker kan äta kokos utan problem.

27. Det sägs att vattnet i en kokosnöt är sterilt och kan användas som dropp till patienter om det behövs.

28. Kokosvatten är den klara vätskan som finns inuti en ung grön kokosnöt. Det är inte att förväxlas med den vätska som finns inuti en mogen brun kokosnöt, som faktiskt är kokosmjölk och är mycket fett. Det är fruktköttet i den mogna bruna kokosen som skapar mjölken.

29. Kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet som finns att köpa i våra livsmedelsbutiker (ni vet de där billiga i silverpaket som folk köper och gör ischoklad av till jul).

30. Använd kokosfett till stekning av kött och fisk, poppa popcorn, fritera något, sautering av grönsaker och till salladsdressing.

31. Kokosflingor är också bra och kan användas i din hemgjorda müsli eller i en nöt- och fruktblandning.

32. Tillsätt 1 msk vid kokning av ris, varför inte i morgongröten och vid mixning av näringsdrinkar – ”smoothies”.

33. Kroppen reglerar och sköter om anpassningen: en naturlig övergång till en sundare kostföring. En lagom terapeutisk dos är 3 – 4 msk per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig tillförsel av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar