söndag 30 oktober 2011

Håller på med ett LCHF-häfte som ska innehålla vilken mat som är bra, recept, om omställningsfasen och lite smått och gott.Omställningsfasen är ca. 4 veckor lång och upplevs väldigt olika. När du drar ner på kolhydratintaget kommer din kropp att hamna i ketos. Ketos är inget farligt utan ett naturligt tillstånd då mängden kolhydrater är bristfällig för att kunna leverera den energi som framförallt hjärnan behöver. Hjärnan kan inte förbränna fett, men som tur är kan levern tillverka ketoner som är ett utmärkt bränsle för hjärnan. Ketos är ett tecken på att kroppen övergått till fettförbränning. Under anpassningen till ketos och fettförbränning kan symtom förekomma som:
- Illaluktande andedräkt
- Trötthet
- Irritation
- Humörsvängningar
- Huvudvärk
- Dimsyn

En vanlig fråga : Hjärnan måste ha 100g kolhydrater per dygn?
Hjärnan förbränner 100g glukos per dygn om denna mängd tillförs via maten. Gör det inte det väljer hjärnan mer än gärna ketoner istället till största delen. Ca.20g glukos förbränner hjärnan alltid, men denna mängd tillverkar kroppen själv i levern. Kroppen är inte i behov av ett enda gram kolhydrat i maten för sin överlevnad.

Strikt LCHF max 10g kolhydrater per dag
Normal LCHF max 25g kolhydrater per dag
Liberal LCHF max 50g kolhydrater per dag
(Kolhydratreducerad kost 50-100g kolhydrater per dag)
Ex. en frukt ca.15-20g kolhydrater, en portion grönsaker 10-15g kolhydrater.

Johan skulle varit ledig idag men får åka upp och ta ett återbud i Bredstorp. Så nu ska jag förbereda mej för att gå upp och kolla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar